Mimosa Pudica je zajímavá rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky. V češtině je také známá pod názvem citlivka stydlivá, a to kvůli tomu, jak reaguje na dotyk. Listy složí nejen při každém kontaktu, ale také je pravidelně zavine ráno a večer. Mohlo by se zdát, že její ranní a večerní rituál vychází z toho, že reaguje na západ a východ slunce.
My však už dnes díky francouzskému geofyzikovi jménem Jean-Jacques d'Ortous de Mairan víme, že tomu tak není. Mairan v roce 1729 díky přelomovému experimentu objevil, že si tato rostlina vytváří svůj vlastní čas. Vložil Mimosu do temné krabice a sledoval ji dalších 24 hodin. Rostlina se dle jeho očekávání chovala stejně, jako kdyby byla vystavena běžnému dennímu rytmu. I v té naprosté tmě ráno roztáhla listy a večer je zase svěsila. De Mairan díky tomuto pokusu dokázal, že rytmus organizmů neudává slunce, ale řídí se vlastními vnitřními hodinami. Stejně tak to platí i u lidí, na to se ovšem přišlo až o dvě stě let později.
O Mimose
Když jí dopřejete tu správnou péči, během vegetace vás mile překvapí jemnými fialovými květy. Zajímavostí také je, že postupně může svou citlivost ztratit, starší kousky na dotyk reagují méně. Zároveň jde o poměrně málo trvanlivou rostlinu. Obvykle se pěstuje jeden až dva roky. Poté je lepší ze semen (získaných z květů) vypěstovat novou.
Jak na pěstování Mimosy
Této obdivuhodné rostlině dopřejte stále vlhký substrát bez přelití a vyšší vzdušnou vlhkost. Tu nejlépe zajistíte umístěním květináče na misku s vodou a kamínky (použít můžete třeba keramzit). Dopřejte jí světlé stanoviště bez přímého slunce, kvůli kterému by rostlině žloutly listy. Mimosy si potrpí na teplé prostředí, teplota v místnosti by se měla ideálně pohybovat mezi 18 - 20 °C.
V případě, že si rostlinu objednáte, pravděpodobně bude mít po vyndání z přepravního obalu svinuté listy. Nelekejte se. Umístěte ji na noc na klidné místo, uvidíte, že se listy ráno rozvinou.
Problémy a škůdci
Pokud má Mimosa neustále sevřené listy, pravděpodobně je přelitá. Usychání, opadávání a žloutnutí listů naopak značí nedostatečnou zálivku.
Na citlivkách si nejraději pochutnávají mšice a svilušky, které nejlépe zlikvidujete vhodně zvolenými přípravky.