Původní domovinou těchto populárních krásek jsou tropické deštné pralesy, kde rostou na stromech jako liány. Některé monstery v přirozeném prostředí dorůstají skutečně obřích rozměrů, a i v domácích podmínkách vám mohou pomalu ale jistě zabrat půlku obýváku. Existují ale i druhy, které můžete bez obav, že vás vytlačí z bytu, pěstovat v pohodě doma.
monstera monkey mask
Jde o popínavou rostlinu s výrazně menšími listy, než má "klasická" monstera, Je také známá pod názvem swiss cheese. Její listy jsou hodně děrované, někdy spíše srdčité, někdy trochu podlouhlé. Pokud jste milovník monster, určitě by vám ve sbírce neměla chybět!
Stanoviště a teplota
Monsterám dopřejte dostatek rozptýleného světla bez přímých slunečních paprsků. Většinou snesou i stinnější stanoviště, ale třeba monstera deliciosa nebude mít tak pěkně vykrojené listy.
Ideální je pokojová teplota okolo 20 °C, v zimě by neměla klesnout pod 10 °C.
Zálivka
Zálivku dodržujte pravidelnou a rovnoměrnou, před dalším zaléváním nechejte vrchní vrstvu substrátu proschnout.
Pamatujte, že monstery je lepší nechat trochu přeschnout, než je přelít a rozhodně by nikdy neměly stát ve vodě.
Monstery přímo milují vysokou vzdušnou vlhkost, proto je pravidelně roste, případně je postavte na misku s vodou a kamínky (keramzitem). Velké listy také pravidelně otírejte od usazeného prachu.
Substrát a přesazování
Monsterám nejlépe vyhovuje propustný substrát a kvalitní drenáž na dně květináče. Je důležité, aby ke kořenům pronikal dostatek vzduchu.
Starší rostliny je vhodné zmladit řezem.
Hnojení
Hnojíme během vegetačního období (od jara do podzimu) jednou za 14 dnů.
MNOŽENÍ
Monsteru můžete namnožit řízkováním stonků a nejlepší čas je na jaře. Řízek nechejte zakořenit ve vodě.
Problémy
Pokud monsteře žloutnou, až hnědnou listy, může to být z přelití. Nedostatečnou zálivku a suchý vzduch v okolí rostliny značí oschlé okraje listů. Hnědé skvrny způsobují také sluneční paprsky. A pokud nejsou nové listy dlouho vykrojené, je to nedostatkem světla.
balení obsahuje
1 ks rostliny